Vad Är Negativa Kalorier?

Livsmedel som får dig att gå ner i vikt?

Du kanske någon gång stött på termen negativa kalorier när du, till exempel, skrollat igenom sida efter sida i jakt på någon viktminskningskur eller när vänner berättar om ”det rätta” sättet att gå ner i vikt. Säkerligen har du därefter fått en kortfattad beskrivning av termen, kanske något i stil med:

”Negativa kalorier syftar till livsmedel som kräver mer kalorier för att brytas ned av din kropp än mängden kalorier själva livsmedlet innehåller”

…eller möjligen en aning simplare förklaring:

”Negativa kalorier bränner fett”

Gå ner i vikt

I vilket fall som helst så låter negativa kalorier som rena viktminskningskuren – du kan äta hur mycket du vill av utvalda råvaror utan att behöva oroa dig för att öka i vikt. Tvärtom, du kommer gå ner i vikt som resultat av att du äter!

För många räcker denna förklaring för att helt eller delvis byta diet och endast äta livsmedel med negativa kalorier. Men som med alla hälsotips och dieter bör man alltid vara kritisk och fråga sig själv ”Kan detta vara sant?”, ”Hur har man kommit fram till detta?”, ”Vem har gjort forskningen?” osv, osv.

När det gäller negativa kalorier finns det delade åsikter om hur dessa livsmedel påverkar kroppen och, mer specifikt, om dessa faktiskt kräver mer energi för att brytas ned än kalorierna som tillförs av själva livsmedlet. Ett exempel, som tas upp av brittiska läkaren och viktspecialisten Caroline Shreeve i hennes bok Ät rätt – bränn fett, används ofta som argument för när man vill bevisa hur extremt bra negativa kalorier är.

I detta exempel har man jämfört en bit sockerkaka med brysselkål (brysselkål som ofta används som exempel för livsmedel med negativa kalorier). Sockerkakan innehåller 350 kcal varav kroppen behöver ca 100 kcal för smälta och processera den. En portion brysselkål innehåller 50 kcal varav kroppen behöver ca 75 kcal för att smälta och processera portionen. Detta innebär att sockerkakan lämnar en nettomängd på 250 kcal som kroppen sen måste lagra eller göra av med på annat sätt. Brysselkålen, å andra sidan, lämnar en nettomängd på -25 kcal vilket skulle innebära att kroppen måste använda tidigare lagrad energi för att bryta ner maten.

I detta exempel blir negativa kalorier enkel matte där man enkelt kan se att vissa livsmedel kräver mer energi för att brytas ned än vad de tillför till kroppen. Men så enkelt är det förmodligen inte. Många andra forskare hävdar att det inte går att mäta exakt hur mycket energi ett visst livsmedel behöver för att brytas ned i förhållande till hur mycket energi det innehåller. Det är för många faktorer som spelar roll, inte minst vilken person man mäter på, vilket gör det väldigt svårt att isolera denna mätning till endast ett visst livsmedel.

På internet hittar man snabbt listor på livsmedel med negativa kalorier men det är då viktigt att ta dessa livsmedel med en nypa salt (bildligt-, inte bokstavligt talat!). Hur många kalorier din kropp kommer bränna i förhållande till kaloriinnehållet i ett specifikt livsmedel är svårt att säga och det finns ingen garanti på att du kommer gå ner i vikt av att äta dessa.

Men, man kan däremot använda termen negativa kalorier som en tumregel för att hitta hälsosamma livsmedel. Livsmedel som sparris, gröna bönor, blomkål, selleri, gurka, rädisa, spenat, äpple, blåbär, citron, vitlök, ingefära, chili är alla råvaror som på ett eller annat sätt är bra för kroppen (i måttlig mängd, så klart). Gemensamt för livsmedel med negativa kalorier är att de;

  • Aktiverar ämnesomsättningen;
  • Kontrollerar blodsockernivåerna;
  • Förbättrar matsmältningen;
  • Rensar levern;
  • Minskar kolesterolnivåerna i blodet;
  • Stabiliserar ens energinivå;
  • Kan bidra till bra hår, hud, naglar mm;
  • Kan hjälpa med stress, ångest och depression.

Så, bottom-line är att livsmedel som sägs ha negativa kalorier inte är superlivsmedel som bränner bort ditt fett på nolltid, men dom är oftast hälsosamma och bra för din kropp. Men (!), jag tänker så klart inte lämna dig men ett sånt tråkigt och vagt slut. Det finns faktiskt ett livsmedel som forskare är överens om att det bränner mer energi än vad det tillför… nämligen vatten! Så glöm, för guds skull, inte att dricka det 😉