Min berättelse

Jag har ett väldigt levande minne från en viss julafton när jag var liten, jag tror jag var 5 eller 6 år. Minnet är från julaftonsmiddagen när min familj och mina släktingar sitter runt det stora ekbordet och serverar varandra mat från årets uppsättning av de klassiska julrätterna. Vi har precis kollat klart Kalle Ankas julafton och nu står framför oss en riktigt härlig och smaskig måltid!

Uppdukat står den magnifika senapsgriljerade julskinkan, det ljuvliga vörtbrödet, dom hemgjorda köttbullarna, dom gyllenbruna prinskorvarna, den gravade laxen, en klassisk Janssons Frestelse, dom halverade äggen, varianter på inlagd sil, lagrad ost och – i den ena änden av bordet – brysselkålen.

Allt eftersom familjemedlemmarna fyller deras misteldekorerade porslinstallrikar upp till bredden med mat ser jag hur brysselkålen inte bara står i änden av julbordet utan också behandlas som ändan av julbordet, dvs. den delen ingen vill ha.

När jag sedan frågar pappa ”Varför äter ni inte dom gröna bollarna?” får jag ett snabbt och bestämt svar, ”Brysselkålen? Jag tycker inte den är god.”, på vilket jag, som alla barn, frågar ”Varför det?”, på vilket han återigen svarar att när han växte upp så fick han lära sig att brysselkål är dåligt för en. Det sades att det skulle vara dåligt för magen och matsmältningen, vilket var anledningen för den dåliga fislukten som därefter följer. På grund av detta hade han, likt många av dom äldre släktingarna vid bordet, undvikit brysselkål under hela deras uppväxt och fick således inget tycke för dem i vuxen ålder. Brysselkål som ju är så gott…


 

Anledningen till varför jag tar upp detta minne är för att jag nu på senare år ofta tänkt tillbaka till den stunden och insett hur synd det var att mina föräldrar växte upp med detta. Det påminner mig också om hur även idag fel information om kost och diet kan spridas som skogsbrand i sociala medier och mellan kompisar eller familj. Just det här med att undvika något så gott som brysselkål hela livet bara för att man lärt sig fel gör mig ledsen.

Nu, som vuxen, är jag väldigt insatt i träning och kost och försöker hålla mig uppdaterad på publikationer och forskning kring mat och kost så att jag dels inte undviker något gott i onödan och dels inte äter något som är dåligt för mig. Jag vill njuta av mat till max inom dom ramarna som är bra för mig och sedan, så klart, balansera upp det med bra träning för kroppen!

Min förhoppning med denna blogg är att kunna ge lite insikt i hur jag ser på träning och kost men också att bara dela med mig av min vardag och mina tankar. Kanske har jag redan testat något som du velat testa eller läst om något du alltid undrat över eller så kanske jag håller på med något just nu som du kan följa och se resultaten av.

Kommentera gärna och dela dina synpunkter, jag är alltid öppen för nya idéer och åsikter!